Wat zijn beperkt aftrekbare kosten voor ondernemers?

Een auto van de zaak, een lunch met potentiële klanten, een overnachting in een hotel: zijn deze kosten aftrekbaar voor jou als ondernemer of niet? Het is namelijk niet altijd duidelijk welke zakelijke kosten nou wel of niet aftrekbaar zijn. Niet voor niets zijn de laatste jaren verschillende richtlijnen ontstaan over aftrekbare kosten voor ondernemers.

Belangrijk is dat u voor de inkomstenbelasting ondernemer bent én het mogen alleen kosten zijn die worden gemaakt om uw vak uit te kunnen oefenen. Ook kunnen niet alle kosten geheel worden afgetrokken. In dit blogartikel vertellen we u wat deze beperkt aftrekbare kosten zijn.

Wat zijn beperkt aftrekbare kosten?

Naast aftrekbare kosten (websiteonderhoud, kantoorinrichting, werkkleding, zakelijke telefonie) en niet-aftrekbare kosten (lunch, geldboetes, persoonlijke verzorging, apparatuur) zijn er ook beperkt aftrekbare kosten. Beperkt aftrekbare kosten zijn kosten die u als ondernemer maakt, maar die niet geheel van de winst aftrekbaar zijn door het privé karakter. Deze worden ook wel gemengde kosten genoemd. Waarom gemengde kosten? Dit komt van het gegeven dat dit type kosten zowel zakelijk als privé componenten bevatten. De kosten zijn beperkt aftrekbaar, omdat alleen het zakelijke gedeelte mag worden afgetrokken.

Lijst met drempels en percentages

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/aftrek-zakelijke-kosten 

Enkelen voorbeelden

Voorbeeld van beperkt aftrekbare kosten zijn excursies, recepties, voedsel, drank en congressen. Ook zijn er beperkt aftrekbare kosten die onder een speciale regeling vallen zoals zakelijk fietsen of het OV, een auto van de zaak of verhuiskosten.

Aandachtspunten

Belangrijk is om u goed te adviseren inzake de aftrekbaarheid per rechtsvorm.

Wij denken graag met u mee

Wij van Wegwijs Administratie BV denkt graag met u mee over de beperkt aftrekbare kosten in uw specifieke situatie. Wij kijken samen met u hoe we het op een fiscaal aantrekkelijke manier kunnen aanpakken.

ONLINE AFSPRAAK

Inhoudsopgave

Besloten Vennootschap oprichten

De vereisten van een BV

De voordelen van een BV

Waar moet je op letten?

Tips