BV Oprichten

Ben jij van plan om een BV, ook wel besloten vennootschap, op te richten? Hier komt het een en ander bij kijken. We geven je in deze blog een overzicht waar je rekening mee dient te houden bij het oprichten van een BV en de rol van een boekhouder.

Besloten Vennootschap oprichten

Een BV wordt gezien als rechtspersoon. Dit houdt in dat de BV zelf aansprakelijk is, de oprichter is hierdoor in principe niet aansprakelijk met zijn privévermogen. Het kapitaal van de BV is namelijk verdeeld in aandelen. Aandeelhouders hebben dan ook een bepaalde zeggenschap in het bedrijf. Zo kunnen zij beslissingen nemen en hebben zij recht op een deel van de winst. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) die werkt voor de BV en minimaal 5% van de aandelen heeft, moet zichzelf een minimum salaris toekennen voor de werkzaamheden die de DGA voor de BV uitvoert. 

De vereisten van een BV

Als je een BV wilt oprichten, is het belangrijk om een bezoekje te brengen aan een notaris. De notaris stelt een notariële akte op met de bijbehorende statuten. De BV wordt vervolgens ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het start- en aandelen kapitaal moet worden vastgesteld. Ook moet worden bepaald welke functies binnen de BV zullen worden bekleed.

De voordelen van een BV

Waarom zou jij voor een BV kiezen? Nou, daar zijn een aantal voordelen aan verbonden. Zoals eerder vermeld stelt de eigenaar zijn privévermogen veilig met een BV. Daarnaast kun je door een holding op te richten, de risico’s en de bezittingen van elkaar scheiden. Met een hoge winst zijn de belastingtarieven relatief minder in tegenstelling tot een eenmanszaak. Ook is er geen groot startkapitaal nodig om een BV op te richten.

ONLINE AFSPRAAK

Waar moet je op letten?

Bij de oprichting van een BV spelen diverse aspecten een rol.  Hier volgen de belangrijkste:

 • Stel vast of een BV de juiste rechtsvorm is. De vragen die hier van belang zijn;
  • Welke activiteiten voeren we uit?
  • Wat is naar verwachting de winst?
  • Is het de bedoeling om de winsten te investeren in de onderneming?
 • Overleg vooraf met uw boekhouder of een holding noodzakelijk is.
 • Start met de documenten verzamelen voor de oprichting.
 • Maak een afspraak bij de notaris; geldig legitimatie, Personal Data Card & volmacht is benodigd om de legalisatie in orde te maken.
 • Open een zakelijke bankrekening.
 • Stort je geplaatst aandelenkapitaal vol.
 • Zorg dat alle contracten in orde zijn. Denk hierbij ook aan het DGA salaris.
 • Zorg dat je in zee gaat met goede boekhouder.

Tips

We geven je nog graag wat tips mee:

 1. Voorkom een te hoge belastingdruk.
 2. Scheid waardevolle assets af van risico’s.
 3. Door een holding op te richten, kun je jouw ‘overtollig’ vermogen uit de werk-BV onderbrengen in de holding. Een holding met een BV is tegenwoordig een veelvoorkomende structuur.
 4. Het verkopen van aandelen is met een holding veel voordeliger dan zonder holding, omdat de deelnemingsvrijstelling van toepassing is.
 5. Functie van belegger, pensioen- of management BV.

Als team Wegwijs helpen we jou graag om een gezonde BV op te richten. We leveren advies op maat en kunnen je helpen met de benodigde documenten voor de inschrijving. Het is belangrijk dat je als BV beschikt over een goede boekhouder, die jou uiteraard verder kan helpen. Zo kennen we veel notarissen en kunnen we jou daar ook mee in contact brengen. We verlenen onder andere diensten op het gebied van DGA verloning en eventuele loon verlaging, maar ook voor:

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op zodat jouw BV binnenkort al gevestigd is!

ONLINE AFSPRAAK