Een BV Oprichten: Wat komt daar bij kijken?
Bent u van plan om een BV, ook wel besloten vennootschap, op te richten? Dan krijgt u te maken met verschillende aspecten en procedures die u moet doorlopen. En hoewel het vele voordelen heeft, is het van belang om een goed begrip te hebben van de vereisten en verplichtingen die gepaard gaan met het oprichten van een BV. In deze blog geven we u dan ook graag een overzicht waar u rekening mee dient te houden bij het oprichten van een BV. Ook lichten we de rol van een boekhouder toe en benoemen belangrijke stappen in het oprichtingsproces.
Besloten Vennootschap oprichten: Wat is een BV?
Een BV wordt gezien als rechtspersoon. Dit houdt in dat de BV zelf aansprakelijk is, de oprichter is hierdoor in principe niet aansprakelijk met zijn privévermogen. Het kapitaal van de BV is namelijk verdeeld in aandelen. Aandeelhouders hebben dan ook een bepaalde zeggenschap in het bedrijf. Zo kunnen zij beslissingen nemen en hebben zij recht op een deel van de winst. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) die werkt voor de BV en minimaal 5% van de aandelen heeft, moet zichzelf een minimum salaris toekennen voor de werkzaamheden die de DGA voor de BV uitvoert.
Het verschil tussen een BV en een eenmanszaak
Het verschil tussen een BV (Besloten Vennootschap) en een eenmanszaak ligt met name in hun juridische en financiële structuur. Een BV wordt beschouwd als een aparte rechtspersoon, los van de eigenaar(s), waardoor de eigenaar(s) niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van het bedrijf.
In tegenstelling hiermee is een eenmanszaak geen aparte rechtspersoon; de eigenaar is volledig verantwoordelijk voor alle schulden en verplichtingen van het bedrijf met zijn/haar persoonlijke vermogen. Deze onderscheidende factor in aansprakelijkheid kan een belangrijke overweging zijn bij het kiezen tussen deze twee bedrijfsvormen, afhankelijk van de risico’s en de omvang van de onderneming.
De vereisten van een BV
Als u een BV wilt oprichten, is het belangrijk om een bezoekje te brengen aan een notaris. De notaris stelt een notariële akte op met de bijbehorende statuten. De BV wordt vervolgens ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het start- en aandelen kapitaal moet worden vastgesteld. Ook moet worden bepaald welke functies binnen de BV zullen worden bekleed.
De voordelen van een BV op een rij
- Privévermogen beschermen: Een BV biedt bescherming van het privévermogen van de eigenaar, waardoor persoonlijke bezittingen niet worden aangetast in geval van zakelijke problemen.
- Risico’s scheiden: Door een holding op te richten, kunnen risico’s en bezittingen van verschillende activiteiten gescheiden worden, wat de bescherming van het vermogen verder versterkt.
- Gunstige belastingtarieven: Bij een hoge winst zijn de belastingtarieven voor een BV vaak gunstiger dan die voor een eenmanszaak, wat kan resulteren in lagere belastingdruk.
- Geen groot startkapitaal nodig: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen groot startkapitaal nodig om een BV op te richten, wat het voor startende ondernemers toegankelijker maakt om te kiezen voor deze rechtsvorm.
Waar moet u op letten bij het oprichten van een BV?
Bij de oprichting van een BV spelen diverse aspecten een rol. Voordat u overgaat tot het oprichten van een BV, is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten:
- Stel vast of een BV de juiste rechtsvorm is. De vragen die hier van belang zijn;
- Welke activiteiten voeren we uit?
- Wat is naar verwachting de winst?
- Is het de bedoeling om de winsten te investeren in de onderneming?
- Overleg vooraf met uw boekhouder of een holding noodzakelijk is.
- Start met de documenten verzamelen voor de oprichting.
- Maak een afspraak bij de notaris; geldig legitimatie, Personal Data Card & volmacht is benodigd om de legalisatie in orde te maken.
- Open een zakelijke bankrekening.
- Stort uw geplaatst aandelenkapitaal vol.
- Zorg dat alle contracten in orde zijn. Denk hierbij ook aan het DGA salaris.
Zorg dat u in zee gaat met goede boekhouder.
Meer essentiële tips bij oprichting BV
We geven u nog graag wat tips mee wanneer u van plan bent
- Voorkom een te hoge belastingdruk.
- Scheid waardevolle assets af van risico’s.
- Door een holding op te richten, kunt u uw ‘overtollig’ vermogen uit de werk-BV onderbrengen in de holding. Een holding met een BV is tegenwoordig een veelvoorkomende structuur.
- Het verkopen van aandelen is met een holding veel voordeliger dan zonder holding, omdat de deelnemingsvrijstelling van toepassing is.
- Functie van belegger, pensioen- of management BV.
Meer weten over het oprichten van een BV?
Als team Wegwijs helpen we u graag om een gezonde BV op te richten. We leveren advies op maat en kunnen u helpen met de benodigde documenten voor de inschrijving. Het is belangrijk dat u als BV beschikt over een goede boekhouder, die u uiteraard verder kan helpen. Zo kennen we veel notarissen en kunnen we u daar ook mee in contact brengen. We verlenen onder andere diensten op het gebied van DGA verloning en eventuele loon verlaging, maar ook voor:
Wegwijs Administratie & Advies is uw betrouwbare partner als u een BV opricht. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op zodat uw BV binnenkort al gevestigd is!